Geri

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Öğretim Yılı Mesafikir Yarışması Bilgilendirme Kılavuzu

Yarışmanın Amacı

MesaFikir yarışmasının amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Üst Düzey Düşünme Becerilerinin geliştirilmesi çerçevesinde öğrencilerin hayal güçlerini ve yenilikçi fikirlerini ortaya koyarak hedeflerini belirlemeleri ve bu hedefler doğrultusunda bir ürün geliştirmeleridir. Bu süreç, öğrencilerin girişimcilik becerileri kazanmalarını deneyimleyerek oluşturmayı hedefler.

Kimler Katılabilir?

MesaFikir yarışmasına 7, 8 ve 9. sınıf öğrencileri katılabilir.

Ödüller

Birincilik Ödülü
Danışman öğretmen: 9.000TL
Ekip:12.000TL 

İkincilik Ödülü
Danışman öğretmen: 6.000TL
Ekip: 8.000TL 

Üçüncülük Ödülü
Danışman öğretmen: 4.000TL
Ekip: 6.000TL 

Ayrıca dereceye giren okullara Huawei 16 inç diz üstü bilgisayar hediye edilecektir.

 

Yarışma Hakkında Genel Bilgi

MesaFikir; 7, 8 ve 9. sınıf öğrencilerinin fikirlerini danışman öğretmenlerinin desteğiyle gerçeğe dönüştürme fırsatı sunan ücretsiz bir yarışmadır. Öğrenciler, girişimcilik ve inovasyon alanlarında becerilerini geliştirme ve yarışmanın finalinde projelerini önde gelen profesyonellere sunma şansı elde ederler. Öğrencilerden Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde tanımlanan karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünme üst düzey düşünme becerilerini kullanarak bir problemden yola çıkarak fikir üretmeleri ve ürün tasarlamaları beklenir. Yarışmanın temel amacı, öğrencilerin iletişim, yenilikçilik ve hayal gücü gibi yetkinliklerini artırmaktır. Öğrencilerin gelecekteki kariyerlerine olumlu katkı sağlayacak davranışları teşvik edilmektedir.

Yarışma Aşamaları

Yarışma dört aşamadan oluşmaktadır:

  1. Başvuru: 15 Ekim 2024 – 7 Mart 2025 arası
  2. Çeyrek Final: Başvurunun sonuçlanmasından itibaren 1 ay içinde
  3. Yarı Final: 9 Nisan 2025
  4. Final: 30 Nisan 2025

Başvuru

Başvurular 15 Ekim – 15 Mart tarihleri arasında Özel Mesafe Koleji Teknoloji Lisesi internet sitesinden alınacaktır. Danışman öğretmen, www.mesafeokullari.com sitesindeki MesaFikir Başvuru bölümündeki formu doldurarak başvuru sürecini başlatmalıdır.
Yarışmacıların başvuruları kendi başvuru tarihlerinden itibaren 1 ay içinde değerlendirilip değerlendirme sonucu e-posta yoluyla bildirilecektir. Değerlendirme sonucunda çeyrek finale kalanlardan tanıtım videosu çekip göndermeleri istenecektir.

 

MesaFikir Başvurusunda İzlenecek Adımlar

  • Bir Fikir Üretin: Fikriniz bir Ar-Ge çalışması gerektiren icat, hizmet veya yaratıcı bir iş fikri olabilir. İkna kabiliyetinize ve hayal gücünüze güvenin!
  • Ekibinizi Oluşturun: Bir danışman öğretmen rehberliğinde ekip oluşturulmalıdır.
  • Başvuru Formunu Doldurun: mesafeokullari.com internet sitesindeki başvuru formunu eksiksiz doldurun.

Notlar:

  • Okulların proje ve ekip sınırlaması yoktur. Bir okul ya da bir danışman öğretmen farklı ekipler ve birçok farklı fikir ile yarışmaya katılabilir ancak bir öğrenci sadece bir ekip içinde yer alabilir.
  • Bir kuruma bağlı olmadan bireysel olarak yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, velilerinin danışmanlığıyla başvuru yapabilirler.

MesaFikir Başvuru Formu İçeriği

  • İş fikrinin konusu
  • İş fikrinin açıklanması
  • İş fikrini seçme nedeni
  • İş fikrinin kimlere hitap ettiğinin açıklanması
  • Projenin hayata geçirilmesi
  • Projenin bütçesi

Çeyrek Final

Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda çeyrek finale kalan yarışmacıların bir ay içerisinde fikirlerini tanıtan bir video çekip fikir@mesafeokullari.com e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. 

Yarışmacıların gönderdikleri videolar, gönderdikleri tarihten itibaren 1 ay içinde değerlendirilip değerlendirme sonucu e-posta yoluyla bildirilecektir. Değerlendirme sonucunda yarı finale kalan yarışmacılar, 9 Nisan 2025’te Mesafe Kolejinde gerçekleştirilecek yarı finale davet edilecektir.

Çeyrek Final Aşamasında İzlenecek Adımlar

  • Sunum Hazırlayın: Fikrinizi özetleyen, fikrinizin çıktıları ile ilgili görsellerle zenginleştirilmiş bir sunum hazırlayın.
  • Öğretmeninize Danışın: Ekip olarak danışman öğretmeniniz ile sunumu değerlendirin ve 2-5 dakika içinde sunumu anlatacak bir videoyu çekmek için hazırlık yapın.
  • Video Gönderin: İş fikrinizi anlatan 2-5 dakikalık videoyu fikir@mesafeokullari.com adresine gönderin.

Yarı Final

Yarı finalde öğrencilerden, fikirlerini hayata geçirmiş gibi sahnede anlatmaları veya gerçekten hayata geçirmeleri beklenir. Yarı final sunumları, jüri karşısında yüz yüze yapılacaktır.

Jüri değerlendirmesi sonucunda finale kalan yarışmacılar, 30 Nisan 2025’te Bursa Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilecek finale davet edilecektir.

Not: Fikirler daha önce yapılmamış veya mevcut bir fikir üzerinde geliştirilmiş olmalıdır. Yaratıcılık ve özgünlük en önemli kriterdir. Ürünü en iyi tanımlayan ve en iyi geliştiren ekipler finale çıkmaya hak kazanacaktır.

Final

Finalde öğrencilerden, yarı finalde olduğu gibi fikirlerini hayata geçirmiş gibi sahnede anlatmaları; fikirlerini yarı finalde olduğundan daha iler seviyeye taşımış olmaları; mümkünse fikirlerini hayata geçirmeleri beklenir. Final sunumları, jüri karşısında yüz yüze yapılacaktır.

Jüri değerlendirmesi sonucunda finalde en yüksek puanı alan 3 takım ödüllendirilecektir. 

Vizyonumuz

Öğrencilerini yaşam ve kariyer becerileri ile donatan, sanatın ve teknolojinin ışığında onlara yeni ufuklar açan, aktif öğrenmeyi ilke edinen öncü bir kurum olarak eğitim kalitemizi sürekli artırmak ve dünyaya model olacak bir eğitim kurumu hâline gelmektir.

Misyonumuz

Çağın gereklerine göre kendisini sürekli güncelleyen, ulusunun ve insanlığın ilerlemesi için teknolojiyi üreten ve uygulayan, kültür birikimi yüksek, toplumsal sorumluluğunun bilincinde, özgüveni tam, evrensel değerlere saygılı, girişimci, araştırmacı, katılımcı, yenilikçi, mesleki etik ve ahlak değerlerini gözeten ve bu konuda duyarlı, ilgili sektörlerin ve üst öğrenim kurumlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmektir.

Değerlerimiz

Öğrenci Profilimiz

Öğretmen Profilimiz