Geri

Ahşap Maker

AnaSayfaAhşap Maker

Ahşap tasarım atölyesinde özel bir müfredat ile işlenen dersimizin temel amacı, tasarıma önem verilmesinin sağlanması ve güncel üretim araçlarıyla geleneksel el becerilerinin ve sanatın harmanlandığı, ekonomik bir değer üretmekten çok, öğrencilere üretimi sevdirecek, kendilerini yaratıcı olarak ifade edebilecekleri bir ortam oluşturmaktır.

AHŞAP MAKER EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

  • “Yeni Endüstri Devrimi” olarak da adlandırılan Maker Hareketi, teknolojide tüketimin hızlanmasının ardından üretime duyulan ihtiyacın artması sebebiyle ve gelecek nesillerin üretmesini teşvik etmek adına eğitimde uygulanması gerekli önemli ve etkili bir dönüşümdür.
  • Öğrenme, en güzel şekilde dokunmak-hissetmek ile pekişir; maker materyalleri ile özgür bırakılarak keşfetmelerine, yeni ürünler geliştirmeleri için yaratıcılıklarını kullanmalarına izin verilen öğrencilerdeki kalıcı etkiler artmaktadır.
  • Maker atölyeleri, çocukların eğitmenleri ve sınıf arkadaşları ile yaratıcılıklarını ortaya çıkarabildikleri, ekip olarak ürün ortaya çıkarabildikleri mekânlardan biri olma özelliği taşıyor. 
  • Maker atölyesinde kendi kendine bir şeyleri ortaya çıkarmanın güzelliğini gören öğrenciler, yeni şeyler keşfetme ve denemeye adım atacaktır. Sürekli bir şeyler yapma, ortaya çıkarma isteği hayatlarının her alanında ortaya çıkacaktır.

ÖĞRENCİLERİN İLKOKUL SÜRESİNCE AHŞAP MAKER DERSLERİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLAR;

  • El ve göz koordinasyonu gerektiren belirli hareketleri yapabilir.
  • Küçük kaslarını kullanarak belirli bir güç gerektiren hareketleri yapabilir.
  • Kendi kendini güdüleyebilmeyi öğrenir.
  • Dikkat edilmesi gereken nesneyi fark edebilir.
  • Dikkatini nesne üzerinde yoğunlaştırabilmeyi öğrenir.
  • Geometrik şekilleri tanıyabilir.
  • Parça-bütün ilişkisini kavrayabilir.
  • Üst düzey düşünmeyi sağlayabilir.
  • Analitik ve duygusal düşünme yetilerini geliştirir.
  • Takım çalışması becerileri edinir.

İLKOKUL SÜRESİNCE AHŞAP MAKER DERSLERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Ahşap maker derslerimizde kullandığımız WOODER Tasarım Setlerimiz ile öğrencilerimizin içindeki maker ruhunu keşfetmesini sağlayarak hayal gücü ve estetik algılarını geliştirmekteyiz. Özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile wooder setlerimizi kullanan öğrencilerimiz, üretimin gücünü keşfederek hayallerini üretime dönüştürmenin keyfine varırlar. Çocuk sağlığı ve güvenliği ön planda tutularak, öğrencilerimizin üretim becerilerini geliştirebilmeleri için tasarlanan setimiz; Torna, Zımparalı Testere ve Matkap Modüllerinden oluşmaktadır.

TORNA MODÜLÜ: Wooder Torna Modülü ile kendi ekseni etrafında dönen ahşap iş parçasına, doğrusal hareket eden kesici takım yardımı ile istenilen şekil verilir. Bu süreç sırasında öğrencilerimiz, ince ve kaba motor gelişimini destekleyici çalışmalar yapabilir.

ZIMPARALI TESTERE MODÜLÜ: Zımparalı Testere Modülü ile testere kesici ucunun dikey eksende hareket ederek, temas ettiği ahşap parçaya istenilen şekil verilir. Dâhili Zımpara ile de parçanın pürüzlü yüzeyleri işlenip pürüzsüz hâle getirilir. İşlemler sırasında öğrencilerimiz; 10 parmağını da aktif bir şekilde kullanarak, el-göz ve beyin koordinasyonunu güçlendirici çalışmalar yapabilir.

MATKAP MODÜLÜ: Wooder Matkap Modülü ile 4 mm kalınlığındaki kontraplak malzemeye, 3.0 mm çapında delik açılarak, proje çalışmaları sırasında pratik çözümler için kullanılabilir. Bu süreç sırasında öğrencilerimiz, el becerilerini geliştirebilme imkânı bulur.

TESTERE XL MODÜLÜ:  TESTERE XL Modülü ile testere kesici ucunun dikey eksende hareket ederek, temas ettiği ahşap iş parçasına istenilen şekil verilir. Modül ile 240 mm uzunluğunda ahşap konrtaplak malzemeyi keserek daha büyük ebatlı projeler hayata geçirilebilir. İşlemler sırasında öğrencilerimiz; 10 parmağını da aktif bir şekilde kullanarak, el-göz ve beyin koordinasyonunu güçlendirici çalışmalar yapabilir.

Eğitim Öğretim